XP–TABELLER

  ABC-systemet.se  

   XP – TABELLER   

FÖRVÄNTADE POÄNG GER SLUTTABELLEN!

När man ska bygga upp ett system på Stryktipset är det faktarader kring lagen på kupongen som man ofta söker. Det kan vara uppgifter kring den senaste matchen och på vilket sätt laget presterade och slutresultatet är givetvis med på ett hörn.

När man letar efter statistik och spelfakta finns det hur mycket som helst att studera och värdera. Det är ingen bristvara.

Vad spelare tycker är viktigt i frågor om statistik och kring lag och ligor beror på vem man frågar.

Allt som kan sorteras in under statistik och fakta bygger på det som hänt tidigare i matcher och det gäller för kort eller lång tid.

Tippare som ska bygga upp ett system inför den kommande omgången måste blicka framåt precis som lagen på kupongen. Alla planerar att ta en vinst med kronor eller nya poäng!

Det är därför jag valt en modell som strävar efter en "tänkt sluttabell" som bygger på de förväntade poäng (XP) ett lag kommer att få när avslutande omgången är spelad.

Uppgiften är intressant på många sätt och det är blicken framåt som gäller för prognosen!

Det viktiga när tabellen granskas är lagens ”förväntade poäng” och det kallar jag för XP i tabellen och som finns i en egen kolumn. De förväntade poängen ger en prognos för lagens placeringar.

Sedan finns uppgifter om vinst, oavgjort och förlust och hur de fördelas hemma, borta och totalt.

Här ställs XP-prognosen på ett mycket svårare prov för att pricka rätt!

Det som kan avvika först när det gäller V – O – F är om ett eller flera lag har en större eller mindre andel av oavgjorda resultat än de övriga lagen i serien. Då kan man om man vill ”manuellt” förändra fördelningen för vinst och förlust men fortfarande gäller det att behålla storleken på XP.

För den stora delen av lag behövs ingen korrigering göras – det är bara att värdera uppgiften!

XP-tabellen kommer att vara ett av de absolut bästa verktygen när man tippar på Stryktipset och ska värdera styrkeförhållandet mellan lagen som är med på kupongen.

Spelvägledaren: Glöm inte bort att det är matematiska beräkningar av stor omfattning när det gäller XP-värdet. Det är framförallt fördelningen med vinst, oavgjort och förlust i tabellerna som är krävande på analysen. Många avrundningar är gjorda för att det ska bli en läsbar tabell som ska klara av att användas praktiskt på spelkupongen. Beroende på vilken serie som man tittar på blir det olika svar som man söker. Det kan vara något som finns med på listan här under!

* Vem har bäst chans att vinna serien?

* Vilka löper största risken att blir degraderade?

* Vilka lag har bäst möjlighet till platserna som ger Europaspelet?

* Vilka lag förväntas att spela på övre eller undre halvan av tabellen?

* Finns det en möjlighet att det uppstår en tydlig poänggräns mellan lagen i tabellen? Vilka lag i tabellen presterar på samma nivå och håller samma klass enligt poängvärdet XP

* Det mest effektiva är att ställa den aktuella tabellen mot XP-tabellen för jämförelse.

Senare under 2020 väntar XP-tabeller för Allsvenskan och Superettan.

   PREMIER LEAGUE   

PremXP 30jpg

Förlustnollan för Liverpool är borta! Blir det en förlust till under säsongen eller 100 poäng?
Tottenham har varit på platserna 5 till 8 sedan omgång 14 och har en bit kvar till stabilt spel.
Sheffield U har varit på platserna 6 till 8 sedan omgång 19. XP-tabellen petar ner laget ett snäpp.
Manchester U hade XP-värdet 59 poäng efter 10 omgångar. United har nu prognosen 58 poäng.
Chelsea har varit på fjärdeplatsen sedan omgång 13. Har samtidigt tappat åtta poäng på sitt XP-värde. Det blir spel i Champions League.
Brighton har ingen bra utveckling på sitt XP-värde. Nuvarande 40 poäng är det lägsta sedan beräkningarna började för nya säsongen. 

   CHAMPIONSHIP   

ChampXP 38jpg

Wigan som varit på nedflyttningsplats under lång tid med XP-värde runt 48 har fått ett lyft i tabellen och nu är det XP med 55 som gäller och 18 omgångar under strecket är brutet.
West Bromwich har varit etta eller tvåa i tabellen sedan omgång 11 – varför ska XP ändra på det?
Stoke har haft ett XP-värde mellan 51 och 55 sedan omgång 8 och nu börjar flera lag på samma nivå visa upp bättre prestationer. Det bör hålla för Stoke hela vägen men säsongen har inte motsvarat förväntningarna.
Reading ser ut att vara vikt för platser som ligger strax under 14 i sluttabellen enligt XP-värdet.
Preston har aldrig under säsongen presterat över 75 som XP-värde och då måste Nottingham eller Brentford börja prestera sämre för att laget ska få bättre kontakt. Det blir hårt om den sista kvalplatsen till Premier League.
Middlesbrough var på nedflyttningsplats efter 16 omgångar med XP-värde på 52 och nu har laget 51 som XP och ligger stilla i tabellen. Det här kan sluta illa!
Huddersfield var på väg upp i tabellen men förlusten vid omstarten blev dyrbar. Tänk om det blir en ny degradering för Hudds.
Det är inget lag i ligan som kan hota Leeds och West Bromwich om direktplats till Premie League.

// Leif Johansson
Twitter: LeffeGJ

   SPELVÄGLEDAREN