XP–TABELLER

  ABC-systemet.se  

matrix-3109378_640jpg
ANALYS AV FÖRVÄNTADE POÄNG!

När man ska bygga upp ett system på Stryktipset är det faktarader kring lagen på kupongen som man ofta söker. Det kan vara uppgifter kring den senaste matchen och på vilket sätt laget presterade och slutresultatet är givetvis med.

När man letar efter statistik och spelfakta finns det hur mycket som helst att studera och värdera. Det är ingen bristvara.

Vad spelare tycker är viktigt i frågor om statistik och kring lag och ligor beror på vem man frågar.

Allt som kan sorteras in under statistik och fakta bygger på det som hänt tidigare i matcher och det gäller för kort eller lång tid.

Tippare som ska bygga upp ett system inför den kommande omgången måste blicka framåt precis som lagen på kupongen. Alla planerar att ta en vinst med kronor eller nya poäng!

Det är därför jag valt en modell som strävar efter en "tänkt sluttabell" som bygger på de förväntade poäng (XP) ett lag kommer att få när avslutande omgången är spelad.

Uppgiften är intressant på många sätt och det är blicken framåt som gäller för prognosen!

Det viktiga när tabellen granskas är lagens ”förväntade poäng” och det kallar jag för XP i tabellen och som finns i en egen kolumn. De förväntade poängen ger en prognos för lagens placeringar.

Sedan finns uppgifter om vinst, oavgjort och förlust och hur de fördelas hemma, borta och totalt.

Här ställs XP-prognosen på ett mycket svårare prov för att pricka rätt! Den totala fördelningen mellan vinst, oavgjort och förlust för en liga blir inte exakt. Det som redovisas i tabellen är den fördelning som ligger närmast för alla lag. 

Det som även kan avvika när det gäller V – O – F är om ett eller flera lag har en större eller mindre andel av oavgjorda resultat än de övriga lagen i serien. Då kan man om man vill ”manuellt” förändra fördelningen för vinst och förlust men fortfarande gäller det att behålla storleken på XP.

För den stora delen av lag behövs ingen korrigering göras – det är bara att värdera tabellen!

XP-tabellen kommer att vara ett av de absolut bästa verktygen när man tippar på Stryktipset och ska värdera styrkeförhållandet mellan lagen som är med på kupongen.

bayesian-2889576_640png

Spelvägledaren: Glöm inte bort att det är matematiska beräkningar av stor omfattning när det gäller XP-värdet. Det är framförallt fördelningen med vinst, oavgjort och förlust i tabellerna som är krävande på analysen. Många avrundningar är gjorda för att det ska bli en läsbar tabell som ska klara av att användas praktiskt på spelkupongen. Beroende på vilken serie som man tittar på blir det olika svar som man söker. Det kan vara något som finns med på listan här under!

* Vem har bäst chans att vinna serien?

* Vilka löper största risken att blir degraderade?

* Vilka lag har bäst möjlighet till platserna som ger Europaspelet?

* Vilka lag förväntas att spela på övre eller undre halvan av tabellen?

* Finns det en möjlighet att det uppstår en tydlig poänggräns mellan lagen i tabellen? Vilka lag i
tabellen presterar på samma nivå och håller samma klass enligt poängvärdet XP. Det mest effektiva är att ställa den aktuella tabellen mot XP-tabellen för jämförelse.

xP–tabellen för Premier League är tillbaka säsongen 2020–21.   

xP–tabellen för Allsvenskan är beräknad efter 25 omgångar. Uppdaterad tabell när alla lag spelat 25 matcher!

xP Allsvenskan 25NYjpg

Hur har lagens Xp–värde förändrats? Jämför de två senaste XP–tabellerna!

XP Allsvenskan 20jpg

ANALYS: Säsongen 2020 går mot sitt slut och inför de fem omgångar som är kvar att spela kommer här den avslutande Xp-tabellen. Fem lag jagar de två platserna närmast efter Malmö FF. Rysare i bottenstriden men Kalmar FF och Falkenberg har det lite tuffare än Helsingborg.

Xp–tabellen för Superettan är beräknad efter 25 omgångar

Xp Superettan 25jpg

Hur har lagens Xp–värde förändrats? Jämför de två senaste XP–tabellerna!

XP Superettan 20jpg

ANALYS: Det tydliga svaret från XP–tabellen lever vidare från analysen som var redan efter tio omgångar. Med Halmstad och Degerfors till allsvenskan. Nya XP-tabellen har kvar Jönköping som kvallag men nu är det Öster som är utmanaren. Det skiljer inte många poängen mellan lagen som är med i kampen för att undvika kval. En rysare väntar fram till avslutande omgången. Det här är ett bra verktyg när matcherna ska analyseras!

xP–tabellen för Championship: Beräknad efter 10 omgångar. Nästa uppdatering kommer när 15 omgångar är spelad.

xP Chamionship 10jpg

xP–tabellen för Ligue 1: Beräknad efter 10 omgångar. Nästa uppdatering kommer när 15 omgångar är spelad.

xP Ligue 1 10jpg


scale-24167_640png