TIPSBOKEN

     ABC-systemet.se     

  TIPSBOKEN   
  Spelstrategi kring tipset   

Varför ska man som tippare på Stryktipset granska oddsen som kommer från spelbolagen? Spel på en singel har väl inget gemensamt med poolspelet?
De flesta känner till anledningen och frågan är om det går det att bygga vidare på den analysmodellen med oddsen?
Det är därför som jag valt att bygga upp bloggen kring odds, matchvärdering, strecken från folket och spelvärde.
Den röda tråden för ABC-systemet.se kan inte bli tydligare än de fyra pusselbitarna!

Utgångsläget för analysmodellen med att använda sig av oddsen från spelbolagen är att dessa går att räkna om till sannolikheter för tre tipstecken på en match. Man utgår från att sannolikheterna för 1, X och 2 är de rätta (bästa) som spelbolagen erbjuder.
Spelbolagen ska trots allt leva på sin verksamhet och måste göra ett bra jobb.
Ett spelbolag kan tjäna pengar på många olika sätt - det får man inte glömma!
När folkets streck för 1, X och 2 på tipsmatcherna granskas så ställs dessa emot spelbolagens värdering för sannolikheterna. Det finns alltid avvikande värderingar på matcher från kupongen och de ligger ofta på olika nivåer. På vissa matcher på kupongen kan folket och spelbolaget ha en samsyn om styrkeförhållandet mellan lagen och sannolikheterna ligger då nära varandra.

Analysmodellen är klar det är bara att söka efter tipstecken som fått ett så högt spelvärde som möjligt när folkets streck i procent möter spelbolagets värdering och skillnaden är stor mellan de två värderingarna. Det är ofta ett tipstecken som avviker på värderingen men det kan vara två.
Folket har fel och spelbolaget har rätt är utgångsläget för analysen.
I princip skulle man kunna bygga systemet efter den här grundmodellen. Några krav om att kunna något om fotbollslagen på kupongen finns i princip inte i detta läge. Tabeller blir inte så intressanta och form kan man hoppa över om man vill – man utgår från att allt redan finns med på oddsens värdering!

Man väljer att spela folket mot oddsen i en match om vem som är bäst!

De flesta som använder analysmodellen stannar just här men de flesta tippare följer säkert även det som händer runt lagen och på ett sätt som är bäst för det egna systemet.

Går den här analysmodellen att förbättra? Precis som inom vilket område som helst måste svaret på frågan bli ja! Minst tre förbättringar kan jag se utan problem!

Första steget: Folkets beteende går att spåra på strecken där genomslaget för de matematiska systemen lämnar tydliga "tecken" efter sig i sammanställningen. Det finns (nästan alltid) en favorit i alla matcher och som blir värderad i procent av folket. Här på ABC-systemet.se redovisas den verkliga träffsäkerheten för favoriterna på Stryktipset hos folket. Det redovisas under rubriken Strecken här på bloggen och uppdateras när fyra nya omgångar är spelade. 
Det första steget ger oss en möjlighet att lär känna folkets spelbeteende. Som en effekt av det går det att dra fördelar från den statistiken på det egna systembygget.
Nu är det Du mot folket!

Andra steget: Om man ska granska folkets värderingar kring tipsmatcherna ska man givetvis även granska den "andra sidan" som är spelbolagen med oddsen Den är minst lika viktig för det är deras matchvärdering som man värderar som den rätta och alltid refererar till i analysen om bra spelvärde på tipstecken.
Om man ska få ut något från det andra steget måste man analysera alla matcher i varje liga.
Här mäter man hur bra värderingen från oddsen har varit mot det verkliga utfallet på matcherna.
Allt detta redovisas under rubriken "Premier League, Championship, Allsvenskan eller Superettan"
Det andra steget ger oss en möjlighet att lär känna hur spelbolagens väljer att hantera de olika ligorna och vi får möjligheten att se deras styrkor och kanske några svagheter. Här gäller det främst spelbolagens anpassning till spelarna på oddsen.

Tredje steget: Spelmarknaden är utsatt för konkurrens med t ex sina odds. När man följer lagen i en liga under säsongen ser man att förändringar kan ske både blixtsnabbt och ibland överraskande trögt. Spelarnas beteende finns även med här när de fördelar sina insatser som kan påverka oddsen och det uppstår rörelser på marknaden.
Det tredje steget av analysmodellen handlar om att plocka ut de lag som gått bättre eller sämre än sin värdering efter oddsen. Tidsperspektivet när laget granskas kan vara både kort eller långt. Värderingen gäller för spelet hemma, borta eller både hemma och borta.
Det tredje steget ger en möjlighet att lära känna vilka lag som påverkar spelvärdet mest.

De tre nya stegen för analysmodellen med att granska strecken från folket samt följa hur spelbolagen hanterar sina odds samt matchvärdering blir en perfekt mix av allt.
Frågar du mej gillas trean speciellt för där finns veckans aktuella lag som har spelvärde

Spelvärde
som sammanfattar det viktiga på analysen av tipsmatcherna redovisas under en egen avdelning här på bloggen. Spelvärde börjar redovisas efter att sex omgångar är spelade.  

Följ oddsen och matchvärdering samt strecken med spelvärde på ABC-systemet.se

// Leif Johansson

   SPELVÄGLEDAREN