TIPSBOKEN

  ABC-systemet.se  

  TIPSBOKEN   
  Spelstrategi kring tipset   

Varför ska man som tippare på Stryktipset granska oddsen som kommer från spelbolagen?
Spel på en singel har väl inget gemensamt med poolspelet?
De flesta känner till anledningen och frågan är om det går det att bygga vidare på den analysmodellen från oddsen?
Finns det mer att hitta när systemet ska byggas upp?
Det är därför som jag valt att bygga upp bloggen kring några delar som är viktiga på spelet.
1) Först ska oddsen från spelbolagen granskas och statistiken blir till slut mycket omfattande. Här är det viktigt att tänka över både korta och längre tidsperioder.
2) Följa upp matchvärderingar och söka efter deras styrkor eller svagheter.
3) Folket bjuder på strecken till varje tipsomgång och en uppföljning över många tipsomgångar ger ett bättre svar hur bra de varit.
4) Följer man oddsen från spelbolagen och strecken från folket så blir det en koppling till om det finns bra spelvärde från matcherna på kupongen och till systemet.

Den röda tråden för ABC-systemet.se kan inte bli tydligare än de fyra pusselbitarna!

Utgångsläget för analysmodellen med att använda sig av oddsen från spelbolagen är att dessa går att räkna om till sannolikheter för tipstecken på en match. Man utgår från att sannolikheterna för 1, X och 2 är de rätta (bästa) som spelbolagen erbjuder.
Spelbolagen ska trots allt leva på sin verksamhet och måste göra ett bra jobb.
Ett spelbolag kan tjäna pengar på många olika sätt – det får man inte glömma!
När folkets streck för 1, X och 2 på tipsmatcherna granskas så ställs dessa emot spelbolagens värdering för sannolikheterna. Det finns alltid avvikande värderingar på matcherna på kupongen och de ligger ofta på olika nivåer. På vissa matcher på kupongen kan folket och spelbolaget ha en samsyn om styrkeförhållandet mellan lagen och sannolikheterna ligger då nära varandra.

Analysmodellen är klar det är bara att söka efter tipstecken som fått ett så högt spelvärde som möjligt när folkets streck i procent möter spelbolagets värdering. Det är ofta ett tipstecken som avviker mer mellan värderingarna men det kan givetvis vara två tecken med spelvärde.
Folket har fel och spelbolaget har rätt är utgångsläget för analysen.
I princip skulle man kunna bygga systemet efter den här grundmodellen. Några krav om att kunna något om fotbollslagen på kupongen finns i princip inte i detta läge. Tabeller blir inte så intressanta och form kan man hoppa över om man vill – man utgår från att allt redan finns med på oddsens värdering!
Man väljer att spela folket mot oddsen i en match om vem som är bäst!
De flesta som använder analysmodellen stannar just här men de flesta tippare följer säkert även det som händer runt lagen och på ett sätt som är bäst för det egna systemet.
Går den här analysmodellen att förbättra? Precis som inom vilket område som helst måste svaret på frågan bli ja! Minst tre förbättringar kan jag se utan problem!

Första steget: Folkets beteende går att spåra på strecken där genomslaget för de matematiska systemen lämnar tydliga "tecken" efter sig i sammanställningen. Det finns (nästan alltid) en favorit på alla matcher och som blir värderad i procent av folket. Här på ABC-systemet.se redovisas den verkliga träffsäkerheten för alla favoriter på Stryktipset hos folket. Det redovisas under rubriken Strecken här på bloggen och uppdateras normalt när fyra nya omgångar är spelade. Det betyder att 52 nya tecken ger en ny analys.
Det första steget ger oss en möjlighet att lär känna folkets spelbeteende. Som en effekt av det går det att dra fördelar från den statistiken till det egna systembygget.
Nu är det Du mot folket!

Andra steget: Om man ska granska folkets värderingar kring tipsmatcherna ska man givetvis även granska den "andra sidan" som är spelbolagen med oddsen.
Det viktigt för det är deras matchvärdering som man värderar som den rätta och refererar till i analysen om bra spelvärde på tipstecken.
Om man ska få ut något från det andra steget måste man analysera alla matcher i varje liga.
Det duger inte med att endast bevaka de matcher som varit tryckta på kupongerna!
Här mäter man hur bra värderingen från oddsen har varit mot det verkliga utfallet på matcherna.
Allt detta redovisas under rubriken Oddsanalysen där Premier League, Championship, Allsvenskan eller Superettan bevakas.
Det andra steget ger oss en möjlighet att lär känna hur spelbolagens väljer att hantera de olika ligorna och vi får möjligheten att se deras styrkor och kanske några svagheter. Här gäller det främst hur spelbolagens gör sin anpassning till spelarna på oddsen.

Tredje steget: Spelmarknaden är utsatt för konkurrens med t ex sina odds. När man följer lagen i en liga under säsongen ser man att förändringar kan ske både snabbt och ibland överraskande trögt. Spelarnas beteende finns även med här när de fördelar sina insatser som påverkar oddsen och det uppstår rörelser på marknaden.
Det tredje steget av analysmodellen handlar om att plocka ut de lag som gått bättre eller sämre än sin värdering efter oddsen. Tidsperspektivet när laget granskas kan vara både kort eller långt. Värderingen gäller för spelet hemma, borta eller både hemma och borta.
Det tredje steget ger en möjlighet att lära känna vilka lag som påverkar spelvärdet mest.

De tre nya stegen för analysmodellen med att granska strecken från folket samt följa hur spelbolagen hanterar sina odds samt matchvärdering från alla lag blir en perfekt mix av allt.
Frågar du mej gillas trean speciellt för där finns veckans aktuella lag som har spelvärde och med goda möjligheter att upptäcka förändringar på det snabbaste sättet.

Följ oddsen och matchvärdering samt strecken med spelvärde på ABC-systemet.se

// Leif Johansson
   SÄTT VILLKOR PÅ SYSTEMET   

Det finns ett bra verktyg på Copéma.se när man ska ställa in de krav som man önskar på systemet. Det heter "Antal rätt på tipset" och är mycket användbart – jag ska ge några enkla exempel på hur det kan användas när systemet ska byggas.


Det finns (nästan alltid) en favorit på alla 13 matcher på kupongen och vinstchansen går att värdera i procent. Vill man inte göra jobbet för egen del kan man ta hjälp från oddsen på Svenska Spel och den värderingen. Givetvis kan fördelningen på strecken från spelarna även analyseras med verktyget. Det är bara att skriva in sannolikheten i rutan och när allt är klart trycker man på beräkna och får ett svar!

ARPTB1-2jpg
Bild 1 visar hur det kan se ut när man fyllt i alla sannolikheter för kupongens 13 favoriter och tryck på knappen för beräkning.
Chansen att favoritraden ger 7 rätt är störst till 22 procent och medelvärdet är 6,71 rätt.
Här skulle man kunna välja att sex eller sju favoriter får vinna på kupongen och chansen värderas till strax över 40 procent för det villkoret.
Om man vill analysera sannolikheterna för antalet ettor, kryss eller tvåor skriver man bara in sannolikheterna för varje utvalt tecken och kan sedan värdera chanserna och sätta bra villkor på på systemet med bra val.
Bild 2 Utgången för de stora favoriterna påverkar givetvis utdelningen mest. Väljer man ut kupongens sex största favoriter skulle det kunna se ut som på bilden.
Chans att 4 vinner är bäst med 32 procent. Väljer man att lägga till värdering på utdelning kan tre vinnare av de sex vara ett bra val med sina 28 procent. Givetvis kan man välja 3 och 4 rätta favoriter av de sex utvalda som vinnare på tipskupongen. Radantalet ökar givetvis.
Medelvärdet visar på 3,64 rätt så det spelvalet har fördelar.
 
 
ARPTB3-4jpg
Bild 3 Om systemet har tre halvgarderingar väljer man att summera sannolikheterna för de två tipstecknen som är med på systemet. På bilden är tre halvgarderingar utvalda.
Chansen att alla tre är rätt är 46 procent och är rätt i nästan hälften av alla omgångar.
Medelvärdet är 2,33.
Bild 4 Om man skulle välja ut kupongens fyra svåraste matcher och väljer att styra spelet mot antalet favoriter (eller laget som man tror vinner). Skulle det kunna se ut som på bilden.
Här är det bästa valet tydligt med spel på 1 eller 2 vinnare av fyra. Chansen för det utfallet ligger nära 70 procent. Medelvärdet är 1,65 rätt och det är en vanlig nivå när det spelas på fyra matcher av den här typen.
De procent som finns med här är bara exempel på hur det kan se ut när analysen pågår!

   SPELVÄGLEDAREN