SUPERETTAN

     ABC-systemet.se     

   ODDSANALYSEN    
  SUPERETTAN 2019  

Analysen av oddsen är ett bra verktyg för Stryktipset

Det går snabbt att hitta detaljer från oddsen som utmärker ligan som ska analyseras.
Allt är under rörelse i varje serie under säsongen när det gäller resultat och odds.
Med den här analysmodellen följer man både seriespelet totalt och alla de lag som ingår och hur de presterar i förhållandet till oddsen. Du följer allt bäst på ABC-systemet.se


Bilderna är från Superettan 2019 och serien har granskats från premiären och till avslutande omgången. Nu finns facit för hela säsongen samlad på sidan!

Första bilden visar lag som har gått bättre eller sämre än oddsen och de är även rankade.

Andra bilden har jag medvetet valt att utgå från oddsen på favoriterna som redovisas i det grå fältet till vänster. Man behöver inte räkna om dessa till procent för i det grå fältet till höger finns riktvärden för procenten som följer oddsen.
Oddsen är indelade i tolv grupper och favoriten går att läsa av både som hemmalag eller bortalag.
Det riktiga utfallet i matcherna för hemma och bortafavoriten går att läsa av under procent och kan sedan ställas mot intervallen i kolumnen till höger som gäller för oddsen.

Hur bra har spelbolagens värdering på favoriten och de övriga tecknen varit?
Svaret från ABC-systemet.se blir att oddsen inte speglat matcherna speciellt bra.

Brasklappen: Om spelarna valt att lägga majoriteten av sina spel på favoriten under säsongen kan spelbolagen mycket väl ha tjänat mer pengar på den värdering som vi nu ser än om deras värdering (odds) skulle ha speglat sannolikheterna bättre!

Exempel: Det finns 28 matcher där oddsen på hemmalaget varit från 1,41 till 1,65 och här finns 14 vinnare. Ställ vinstprocenten på 50 mot intervallet till höger som är 58–69 procent på oddsen från spelbolagen.

Två bilder kan säga mer än 1 000 ord!

Spelvägledaren: Det mest intressanta från säsongens matcher i Superettan är om man granskar matcher där hemmalaget är favorit. När man analyserar procenten från det rätta utfallet i matcherna och ställer dessa mot procenten som motsvarar spelbolagens matchvärdering finns det stora avvikelser mellan de två. Sammanställningen ger svar på många frågor som går att ställa – analysera! 
Den första bilden visar lagen som gått bättre eller sämre än oddsen räknat hemma, borta eller både hemma och borta och här finns för många lag för att vara bra ur spelbolagens synvinkel.
Statistiken med lag som gått bättre eller sämre än sina odds är bra när man söker efter spelvärde på tipsmatcher för att bygga systemet. För oss spelare blir sammanställningen omvänd.
Det har i princip handla om samma lag hela säsongen som varit på listorna här på bloggen som det överlägset bästa tipset på Superettan 2019!
Det som överraskat är att marginalen till värderingen från oddsen fortsatte att öka för flera lag på listan. Spelarna har inte ändrat sin uppfattning om flera lag och spelbolagen lät sin värdering ligga fast. De lag som sticker ut i tabellen har förstärkt sin position i förhållande till oddsen och de blev värderade fel på spelmarknaden när 30 omgångar spelats.
Vinstprocenten för alla favoriter räknat hemma och borta är 46 procent.
Om man ställt spelstrecken från folket mot de sannolikheter som gäller från oddsen har matcherna från Superettan varit svåra.  
Spel med 1X när favoriten spelat på hemmaplan har varit ett hyfsat tips.
Vad kan vi vänta oss från Superettan nästa säsong när det gäller värderingar från oddsen och strecken från folket?
Det är 30 nya omgångar som väntar på sin granskning här på abc-systemet.se 

// Leif Johansson

OddSuperList30jpg


OddSuper30jpg

   SPELVÄGLEDAREN