STRYKTIPSET

     ABC-systemet.se     

   TIPSNYCKELN   

NYCKELN - STR 4jpg
   VINNAREN:   Vinnaren har en intressant chans. Möjlighet att spara rader.
   GARDERA:    
Lagen är på samma nivå. Värderingen pekar på en jämn match.
   SKRÄLLEN:    
Outsidern ska bevakas med två tipstecken. Matchen helgarderas.
    MITT VAL:    
Spel handlar om att ta ställning. Utvalda tecken är min nyckel.

1 Southampton–Tottenham

   GARDERA: 1X2   Southampton började det nya året med att besegra Tottenham i ligan och inte helt överraskande var Danny Ings matchvinnare. Southampton har tagit nio poäng på fyra matcher under 2020 och spelat sig ur bottenstriden överraskande kvickt. Tottenham får svårt att göra något vettigt i ligan när Harry Kane är långtidsskadad. Tottenham måste få ut mer från Gio Lo Celso och hoppas att nye Gedson Fernandes blir ett klipp. Båda lagen har ett tabelläge som gör att de skulle kunna satsa för fullt på FA-cupen.

2 Hull–Chelsea

   MITT VAL: X2   Chelsea besegrade Hull i FA-cupen 2018 med 4–0 och styrkeförhållandet mellan lagen är på den nivån. Chelsea har vunnit FA-cupen fem gånger sedan 2007. För att stå som slutvinnare i cupen måste alla lag ha flyt med lottningen med hemmafördelar och gynnsamt motstånd. Spelartruppen är så bra att Chelsea kan behålla sin plats i ligan och gå långt i FA-cupen. Att Chelsea är det bästa budet som tvåa på kupongen råder det ingen tvekan om. Min ribba ligger på 65 procent och utan att darra!  

3 Newcastle–Oxford United

   VINNAREN: 1   FA-cupen med Newcastle och man får snabbt dåliga vibbar för hur matchen mot Oxford ska sluta. Newcastle blev utslaget av Oxford i cupen 2017 och listan på svaga cupresultat är mycket lång. Den senaste säsongen i FA-cupen som går att värdera som bra är kvartsfinalspelet 2006. Managern Steve Bruce fick jobbet strax före säsongen började och då pekade oddsen på bottenstrid för det var rörigt i klubben. Newcastle går bättre än alla odds och självförtroendet bör räcka för vinst mot Oxford. Håller tummarna...  

4 Coventry–Birmingham

   GARDERA: 1X2   Coventry har bara förlorat tre matcher i ligan och det är övertygande på många sätt och en match är på St Andrews. Tabellettan Rotherham har sju förluster och det som stoppat Coventry är att elva av 22 matcherna slutat oavgjort. När Birmingham ligger på undre halvan i Championship är det inte mycket som skiljer mellan lagen i spelstyrka. Hemmafördelen ger plus i kanten och värderingen i min bok blir 34–26–40. Birmingham har spelat sju oavgjorda i ligan men ingen har slutat 0–0. Strecken ger betalt för tvåan på en lågt rankad match och det måste gillas!

5 West Ham–West Bromwich

   MITT VAL: 1X   West Ham är indraget i bottenstriden i Premier och om spelet blivit bättre efter bytet till David Moyes som manager är svårt att svara på. Det handlar fortfarande om att laget förlorar för ofta och försvarsspelet är inte bra under press från motståndarna. West Bromwich har Slaven Bilic som manager och det är inte länge sedan han styrde i West Ham. Målsättningen är att WBA ska spela i Premier League nästa säsong. Det kan likväl bli känslor som driver på cupmötet. West Ham är rätt favorit och 50 procent är en bra nivå. På mitt systembygge väljer jag 1X och kan bara hoppas att det håller.

6 Burnley–Norwich

   SKRÄLLEN: 1X2   Burnley besegrade Leicester på sin senaste hemmamatch i Premier och följde upp med tre poäng mot Manchester U. Managern Sean Dyche fick se hur hemmafansen lämnade Old Trafford långt innan matchen var slut. Det var stor skillnad på hur lagen genomförde matchen. Burnley har redan besegrat Norwich med 2–0 i ligan men det var i september. Det som är intressant med cupen är att krysset ger omspel samtidigt som Burnley inte spelat oavgjort på de 17 senaste i ligan. Norwich ligger illa till i tabellen och managern Daniel Farke väljer säkert en ny uppställning. Värderingen på ettan är 50 procent så de övriga tecknen är tillsammans lika bra. Skrällbud men ettan följer givetvis med på systemet.

7 Reading–Cardiff

   GARDERA: 1X2   Reading tog säsongens första seger i ligan när laget besegrade Cardiff hemma med 3–0 i tredje omgången. Efter det har mycket hänt hos båda lagen när resultaten blev svaga. Det slutade med byte av managers hos båda lagen. Nu är det FA-cupens fjärde omgång och Reading har bra form. På de nio senaste i ligan är det 4–4–1 som gäller. Cardiff har bara två vinster på bortaplan i ligan men prestationerna under senare tid indikerar att Bluebirds kan vara på rätt väg. Spelar man med reducerade system har man fler tecken i sin verktygslåda. Jag har råd med alla tre!

8 Millwall–Sheffield U

   GARDERA: 1X2   Millwall var indraget i bottenstriden senaste säsongen och slutade på platsen som säkrade fortsatt spel till slut. När nya säsongen började fick Millwall de odds som motsvarar ny bottenstrid. Millwall har presterat långt bättre än sina odds och har kontakt med kvalplatsen. Om Millwall var lågt värderade så är det inget mot hur oddssättarna valde att värdera Sheffield U som nykomling i Premier League. Managern Chris Wilder har skapat en spelmodell som alla följer till 100 procent. Jag tror att även om United väljer en nästan ny elva till cupspelet så kommer det att se ut på samma sätt. Det är klurigt på värderingen med 34–27–39 som gör att kupongens första hela placeras här!  

9 Portsmouth–Barnsley

   MITT VAL: 1 2   Portsmouth är ensamma om att ha kvar förlustnollan på hemmaplan av alla lag i League 1. Tabellen ger även en chans till kvalspel när säsongen är slut. Portsmouth började FA-cupspelet med att slå ut Harrogate och Altrincham som förväntade resultat. Senaste vinsten mot Fleetwood Town var bättre. Barnsley är indraget i bottenstriden i Championship där bortaspelet sviktat. En vinst i FA-cupen skulle betyda stärkt självförtroende. Jag spelar etta och tvåa och får  även köpa risken för ett felval!

10 Stoke–Swansea

   MITT VAL: 1X   Championship. Stoke besegrade Swansea borta och resultatet var lagets bästa under säsongen fram till senaste vinsten mot tabellettan West Bromwich. Stoke har även vunnit mot Fulham och nu har jag i princip räknat upp det som varit positivt för Stoke sedan premiären. Jag håller Luton, Wigan och Barnsley som sämre lag och det är bara den trion som ligger efter Stoke i tabellen. Vinsten mot WBA senaste måste ge ny energi till laget. Swansea har bara förlorat mot formlaget Brentford på de åtta senaste. På systemet väljer jag att hemmalaget tar poäng och det är en utmaning.

11 Blackpool–Tranmere

   SKRÄLLEN: 1X2   League 1. Blackpool har 0–2–4 på sina sex senaste i ligan. Tranmere har formen 0–2–3 på sina fem senaste. Som läget ser ut i tabellen blir det Blackpool som drar till sig strecken från spelarna. För Tranmere gäller det att vinna för chans till nytt kontrakt. Motivation är alltid en bra faktor när man söker skrällar på systemet. Min värdering ger 45 procent till kryss eller tvåan. Tranmere har en vinst på de tio senaste och då finns inga tankar på att släppa hemmalaget på systemet. Tre tecken tack!

12 Bristol R–Fleetwood

   MITT VAL: X2   League 1. Bristol R har 0–2–4 på sina sex senaste. I den sviten finns 0–0 på bortaplan mot Fleetwood. Rovers redovisar även tre raka förluster för första gången under säsongen. Fleetwood redovisar ingen övertygande form med fem oavgjorda på de sju senaste. Bara 30 procent av poängen är på bortaplan. Jag släpper inte krysset och utgår från att det inte kommer att tillverkas många mål i matchen. Väljer tvåan före ettan när spel handlar om att ta ställning. En speciell match att värdera!

13 Ipswich–Lincoln

   SKRÄLLEN: 1X2   Ipswich började säsongen på bästa sätt med 8–3–0 efter elva omgångar. Det finns även en tydlig formsvacka mellan 23 november och 1 januari där åtta matcher inte gav någon vinst. Under den sekvensen finns en förlust mot Lincoln med 3–5. Lincoln har bara tagit nio poäng på bortaplan och bara fyra lag är sämre i ligan. Fyra vinster på de sex senaste och alla är hemma. Kanske kan det självförtroendet smitta av sig till en stor skräll på avslutande matchen. Det får bli veckans chansning men tre tecken ingår alltid på den typen av spel.

   TECKEN PÅ TUR   

Det är nio matcher från FA-cupen på veckans kupong. Statistiken som finns på lagen blandar aldrig resultaten från ligamatcher med cupspel.
Match 10 är Championship och de övriga matcherna är från League 1.

Här redovisas formsekvenser för lagen på veckans kupong.
Läs horisontellt för en formsekvens för enbart spelet hemma eller borta eller lagets formsekvens för spelet både hemma och borta.
Läs vertikalt och ställ en utvald formsekvens mot alla övriga lag på kupongen.
Spelverktyget "Tecken på tur" är både snabb och effektiv!
 
TpT H4jpg
TpT B4jpg

// Leif Johansson
Twitter: LeffeGJ

   STRECKEN   

Folkets favorit på Stryktipset 2019

Jag granskar statistik över både kort och lång tid och det finns fördelar när analysen på tipskupongens matcher ska göras.
Att analysera hur bra strecken från folket är i praktiken ska vara med på ABC-systemet.se

I vänstra kolumnen (se bilden) är folkets streck i procent på favoriten och dessa är uppdelade på 21 olika grupper. I det läget ställer jag krav på att folkets värdering ska vara lika noggrann som de som finns hos spelbolagen med oddsen!
Det riktiga vinstutfallet i procent redovisas i fältet till höger i tabellen. De 21 grupperna delas även in i fem nya nivåer med 34–45, 46–57, 58–69, 70–81 och 82–96 med det rätta vinstutfallet för favoriten i matchen.
Det finns ett tydligt mönster att matcherna från strecken blir rankade efter svårighetsgrad. De fem nivåerna ligger mycket nära 40–50–60–70 och 90 procent som vinstutfall – se bilden!

Spelvägledaren: Utfallet för rätt på favoriten från folket går att värdera som ganska normalt från den här typen av statistik. Det som påverkat procenten mest under året är att snittet för favoritvinst på kupongen ligger på 7,12 rätt och det är mycket högt. För några år sedan var det vanligt att en favoritrad på Stryktipset hade ett snitt på 6,50 – vissa år något lägre!

Antalet matcher som är streckade från 34 till 57 procent är 56 procent av alla matcher.

Matcher där folket haft värderingen på favoriten som vinnare med 58 till 81 procent har i flera fall gått lika bra som värderingen och även bättre. Det höga snittet på 7,12 för favoritvinst är säkert "boven" i dramat!

När man sökt efter tecken med spelvärde har det givetvis varit möjligt att hitta dessa tecken men inte utan problem. Spelbolag värderar som bekant den här typen av favoriter med betydligt lägre vinstchans än folkets streck. Att söka efter bra spelvärde på "övervärderade favoriter" har inte varit enkelt och speciellt på de högre nivåerna från folket.

Notera att spelstrecken med 82 procent eller högre har favoriten varit vinnare till 88 procent av matcherna. Den höga procenten på att favoriten vinner sätter press på utdelning för 13 rätt. Chansen att utdelningen för tio och elva rätt blir mycket klen har vi sett under året.

Det har kostat att gardera de stora favoriterna på kupongen och dessa tipstecken inte har gett lika mycket tillbaka som man kanske hoppats på.

I en analys inför en tipsomgång kan man ställa spelstrecken från folket mot matchvärderingen från spelbolagen för att få fram spelvärde på favoriten. Felmarginalen för bra spelvärde har varit stort i många matcher och i några fall extremt avvikande. Statistiken för "bra spelvärde" på tipstecken har blivit missvisande under flera av de 52 omgångarna.

Även om 52 omgångar är en kort tid finns ett tydligt mönster från folket på en ranking av matcherna efter svårighetsgraden.

Stryktipsraden med 13 favoriter har ett snitt på 7,12 rätt under 2019. Snittet för vinst på favoriten har varit på en högre nivå än på Europatipset.

Den här statistiken om strecken på Stryktipset och de som publiceras framöver på abc-systemet.se kommer att uppdateras i slutet på varje månad.

STR-str2019jpg

   SPELVÄGLEDAREN