Sätt villkor på systemet!

                      ABC-systemetsePNG
Det finns ett bra verktyg på Copéma.se när man ska ställa in de krav som man önskar på systemet. Det heter "Antal rätt på tipset" och är mycket användbart – jag ska ge några enkla exempel på hur det kan användas när systemet ska byggas.

Det finns (nästan alltid) en favorit på alla 13 matcher på kupongen och vinstchansen går att värdera i procent. Vill man inte göra jobbet för egen del kan man ta hjälp från oddsen och den värderingen. Det är bara att skriva in sannolikheten på favoriten i rutan och när allt är klart trycker man på beräkna och får ett svar!
På bilden här under finns procenten för favoriten på alla kupongens 13 matcher.

                                         U-radenPNG
Chansen att favoritraden ger 7 rätt är störst till 21,94 procent och medelvärdet är 6,71 rätt.
Här skulle man kunna välja att sex eller sju favoriter får vinna på kupongen och chansen värderas till strax över 40 procent för det villkoret.

Utgången för de stora favoriterna påverkar givetvis utdelningen mest. Väljer man ut kupongens sex största favoriter skulle det kunna se ut som på bilden här under.

                                        6FavoPNG
Chans att 4 vinner är bäst med 31,7 procent. Väljer man att lägga till värdering på utdelning kan tre vinnare av de sex vara ett bra val. Givetvis kan man välja 3 eller 4 rätta favoriter av de sex utvalda som vinnare på tipskupongen. Radantalet ökar givetvis. Medelvärdet visar på 3,64 rätt.

Om systemet har tre halvgarderingar väljer man att summera sannolikheterna för de två tipstecknen som är med på systemet. På bilden här under är tre halvgarderingar utvalda.
 
                                        3halvPNG
Chansen att alla tre är rätt är 46 procent och är rätt i nästan hälften av alla omgångar.
Medelvärdet är 2,33.

Om man skulle välja ut kupongens fyra svåraste matcher och styra det mot antalet favoriter (eller laget som man tror vinner) i denna grupp skulle det kunna se ut som på bilden här under.
 
                                        4svraPNG
Här är det bästa valet tydligt med spel på 1 eller 2 vinnare av fyra. Chansen för det utfallet ligger nära 70 procent. Medelvärdet är 1,65 rätt och det är en vanlig nivå för den här typen av matcher.

De procent som finns med här är bara exempel på hur det kan se ut när analysen pågår!

// Leif Johansson
                                   SPELVAGLEDARENpng