KUPONGANALYSEN

     ABC-systemet.se     

   KUPONGANALYSEN   

Om man vill göra en analys som bygger på statistik från kuponger för Stryktipset handlar det ofta om teckenfördelningar. Det är även vanligt med statistik kring utdelningen.

Här på ABC-systemet.se vill jag gå utanför det normala i några fall.
Folkets streck och spelbolagens odds granskas redan på bloggen. Då kan det vara läge att se vad kupongmakarna på Svenska Spel gör på kupongerna.

Kupongmakarna på Svenska Spel har ambitionen att skapa en intressant kupong på Stryktipset varje vecka och den målsättningen är givetvis bra.
För att klara uppgiften gör man ett urval av lag från de ligor som förekommer på Stryktipset.
Några lag är säkert mer intressanta än övriga sett till deras prestation fram till den aktuella kupongen. Det kan vara något som är positivt eller negativt på prestationen från lagen.
Kort och gott så förekommer inte alla lag lika ofta på kupongen. I några fall handlar det givetvis om tiden när laget spelar sin match och andra orsaker som förhindrar ett val på kupongen.

I statistiken kan du läsa av hur ofta ett lag varit med på kupongen både som hemmalag eller bortalag och totalt. Utfallet för vinst, oavgjort eller förlust finns med samt lagets poängsnitt från matcherna. Statistiken omfattar endast matcher från aktuella säsongen.


Spelvägledaren: Från Premier League finns det fem lag som varit med minst 15 gånger och det är Brighton, Burnley, Norwich, Southampton och Watford. Jag behöver inte skriva att det är lag på undre halvan av tabellen som har gillats...Kungen är Burnley!
Visst går det att förstå varför när dessa lag har en blandning mellan vinster, oavgjorda och förluster som prestation och form.
Det skapar en jämn mix mellan de tre tipstecknen på kupongen!
Spelare kan tycka "ge oss svårare matcher från Premier League på tipset".

Fördelningen i procent sedan premiären på alla kupongens matcher är 39–26–35.
Det kan inte bli så mycket bättre! 
Kupongmakarna har lyckats riktigt bra. 

Lag i bottenstriden gillas på kupongvalet.
Topplagen är mer sparsamma på tryck.

I Championship har Birmingham, Blackburn, Middlesbrough, MillwallQueens PR, Reading och Sheffield W varit med minst 17 gånger. Middlesbrough och Queens PR har varit med tio gånger som hemmalag med blandade resultat.
Fördelningen för vinst, oavgjort och förlust för de flesta av lagen växlar på prestationen och form.

Det finns ett mönster mellan de två ligorna när lagen blir utvalda på kupongen.
 
Statistiken från säsongens matcher från Championship visar att 27 procent av alla matcher slutat oavgjort. De utvalda matcherna från Championship på Stryktipset har varit mer sparsamma med sina 23 procent för kryssen.
Fördelningen mellan de två ligorna på kupongen är 56 procent Championship och 44 på Premier.
KPT Prem5jpg
KPT Champ 7jpg

   STRYKTIPSET  
   UTDELNING – 13 RÄTT  

Tipsutdelningen för 13 rätt är ofta intressant att följa och då passar den typen av statistik bra på ABC-systemet.se som en bevakning av spelformen.

Den här typen av spelstatistik är i grunden trög och det betyder att nya uppdateringar sker efter varje ny månad.
Vad kan man få ut av alla siffror om och kring utdelning för 13 rätt?
Överraskande mycket och det handlar om att placera in utdelningen för alla rätt på Stryktipset i olika grupper.

Spelvägledaren: Alla har vi hört uttryck som "lätt omgång", "normal omgång", "svår omgång" eller "ingen hade alla rätt" efter att den senaste tipsraden blivit klar.
Svaret får vi när utdelningen för en tipsomgång är känd men svaren från många tidigare omgångar ger mer information.
Jag har valt att indela utdelningen för 13 rätt på exakt samma sätt som du hittar i tipsprogrammet från Copéma (se bilden). Det är programmet som jag använder på ABC–systemet.se  vid tillverkningen av alla system.

Det finns 17 olika utdelningsgrupper (se bilden) som även går att sorteras in enligt följande:
1. Utdelning för 13 rätt under 10 000 kr.
2. Utdelning för 13 rätt mellan 10 000 kr och 100 000 kr.
3. Utdelning för 13 rätt mellan 100 000 kr och 1 000 000 kr.
4. Utdelningen för 13 rätt är över 1 000 0000 kr.

Här granskas kupongerna för 2020 och även de omgångar som sträcker sig över längre tid från 2017 till 2017. Bilden blir mycket tydlig för utdelningen på 13 rätt.
På de flesta omgångar bjuder 13 rätt på en utdelning som ligger från 32 000 kr och upp till miljonen. Samtidigt är detta intervall det som kräver det största antalet rader som en naturlig förklaring till utdelningen. Systemet spelas mot ett högt antal rader som ska uppfylla villkoret.

Nu bevakas även omgångar när det inte blir någon utdelning på 10 eller 11 rätt!
Från 2020 bevakas även antalet omgångar med Jackpot.


Du kan själv mata in ditt system i tipsprogrammet och under utdelning få en uppfattning av hur systemet ligger till i de olika intervallen för 13 rätt.
Programmet bjuder på en prognos till den aktuella omgången.

STR-utdel-janjpg

   TOPPTIPSET  
   UTDELNING – 8 RÄTT  

Åtta matcher betyder att det "bara" finns 6 561 rader. När många stora favoriter vinner blir utdelningen mycket låg. Det finns även omgångar när man får riktigt bra betalt och utdelningen i kronor kan ses som ett odds precis som på Powerplay. Då är det omvänt med att flera stora favoriter tappat poäng.

Spelvalet med enkelrader öppnar upp för möjligheten att bygga bättre system. Det blir enklare att lägga upp en strategi för spelet och att spela mot streckfördelningen från folket. Möjligheten att välja bort "lågprisrader" finns kvar.

Spelvägledaren. Topptipset bjuder på kuponger som täcker in hela veckan och utbudet på matchvalet och antalet lag kan över ett år vara mycket stort.
Som jag tänker när det gäller spel så finns det ingen anledning att "hoppa på allt" och det kan värderas som ett bra val.
Om man istället endast fokuserar på Topptipset för lördag eller söndag blir matchvalet från alla kuponger och antalet lag som ska bevakas kraftigt begränsat.
Samma ligor, serier, cupmatcher med lag är återkommande för lördagar eller söndagar.
Allt kan övervakas med t ex analysen av oddsen här på bloggen och andra verktyg. Det finns även uppgifter kring lagen på kupongerna för de spelar i populära serier som bevakas flitigt.

Många spelare relaterar sitt val av spelform till att omsättningen är hög och det skulle vara en garanti till bra (hög) utdelning.
På V75 kan omsättningen ligga över 100 miljoner men utdelningen för sju rätt kan vara någon tusenlapp eller mindre – tack för kaffet, typ!

Topptipset på lördagar har en högre omsättning än kupongen för söndagar. Bilden visar att antalet omgångar där utdelningen är mellan 5 000 och 15 000 kr är fler på söndagskupongen.

Vad är en "lågprisrad" på Topptipset och här handlar det om tycke och smak och hur stort systemet är som man spelar.
Sätter man prislappen till 100 kr eller mindre på lördagskupongen är det 6 procent av omgångarna under 2019. För söndagskupongen finns det inga kuponger under året som uppfyller det kravet.
Ökar vi på kravet att en "lågprisrad" är den som ger 200 kr eller mindre blir det ca 10–15 procent av omgångarna för lördagar och för söndagskupongen ca 5 procent.
Som profilen för utdelningen ser ut på Topptipset för lördagar och söndagar nöjer jag mej med dessa två gränser för vad en "lågprisrad" kan vara på spelet.
Med facit över utdelningen är det enkelt att i alla lägen välja bort rader som kan värderas som "lågprisrader". De kostar för mycket och ger för lite tillbaka över tid.
Bilden visar även utdelningen för kupongerna för lördagar och söndagar tillsammans under året.

Den här typen av statistik uppdateras en gång i månaden.

TT-utdel 2019jpg

   SPELVÄGLEDAREN