FOTBOLLSBOKEN

  ABC-systemet.se  

   FOTBOLLSBOKEN  

Den Allsvenska säsongen 2020 ska givetvis granskas från ett spelperspektiv här på bloggen.
Utgångsläget för analysen är givet när den senaste säsongen blir starten på den nya. Det är helt logiskt att följa det spåret. Det finns ingen bättre information att hitta på spelet.
Det som blev utmärkande för serien under 2019 var att toppstriden blev dramatisk till avslutande omgången och flera lag hade chansen att bli mästare. Alla topplagen hade även mycket höga poäng i sluttabellen.
Elfsborg slutade på åttonde plats med 43 poäng och Örebro var närmat efter med 33 poäng.
Sluttabellen visar en serie men "två divisioner" sett till poängfördelningen mellan alla lag.
Det är känt av de flesta att säsongen fick det speciella utseendet.
Spelfrågan blir om Allsvenskan 2020 fortsätter på samma spår?
Svenska Spels odds för Allsvenskan 2020 ser ut enligt följande
  
Allsv 2020 OddsVjpg
Utifrån värderingen från oddsen går det snabbt att konstatera att chansen till att det blir en ny serie som består av två halvor är ganska stor. IFK Norrköping är det sjunde laget på listan med oddset 19,00. Sedan kommer ett hopp uppåt på oddsen där Kalmar FF har oddset 70,00 och efter det går det snabbt mot högre odds för de övriga lagen. Värderingen känns rätt på många sätt.
Med värderingen från oddsen som grund ser man att lag 1 till 7 är en "division" och lag 8 till 16 den "andra". Oddsen följer senaste säsongen mycket tydligt.
Visst kan man tänka att något lag på listan kan byta plats mellan blocken och det är troligt men det intressanta blir om poänggränserna mellan de två blocken fortsätter under nya säsongen.
Min värdering för allsvenskan 2020 är att det kommer att fortsätta där allt slutade 2019.
Det får gälla för värderingen tills nya resultat berättar något annat.
När man analyserar fyra specialtabeller från senaste säsongen blir det intressant.

Första tabellen visar utfallet från de inbördes mötena mellan de åtta bästa lagen och hur poängen fördelades.
     
Allsv2019-Hjpg
Analys: Djurgården, Malmö FF, Hammarby och AIK har alla 24 poäng från sina toppmöten! 
IFK Norrköping var nära med 22 poäng medan IFK Göteborg och Elfsborg inte var nära de övriga lagen med sina poäng. 
Tydligt blir även hur svårt Häcken har när de möter övriga topplag. Deras sju poäng är på samma poängnivå som lagen på undre halvan av tabellen har mot de åtta bästa.
I min bok blir statistiken mycket användbar när nya matcher ska värderas.
Notera även uppgiften med 463023 för procenten och som senare i analysen kan ställas mot när lagen på undre halvan av tabellen spelade mot varandra.
Fördelen här är att man inte värderar enstaka händelser från matcher som avgörande för varför Djurgården t ex blev mästare. Här är det fler matcher som ligger till grund och det väger mer än enstaka händelse i match. Det var inte riktigt i dessa toppmöten som Djurgården fixade guldet. Tre andra lag var precis lika bra som mästarna!

Den andra tabellen visar hur många poängen som de åtta bästa fick när de spelade mot lag på undre halvan av tabellen. Tabellen handlar mycket om hur bra ett lag är på att spela som favorit och klara av att vinna matchen.
   
Allsv2019-HvUHjpg
Analys: Djurgården och Häcken är de två bästa lagen i denna tabell med 42 poäng. För mästarna Djurgården var det här som laget tog den viktiga poäng som var skillnaden till Malmö FF och Hammarby. Även AIK:s förlorade poäng till guldet finns här. IFK Norrköping, Elfsborg och IFK Göteborg var alla på samma nivå men med ett klart avstånd till de bästa i tabellen.
Procenten med 83135 är på många sätt extremt för det handlar om ganska många matcher. Djurgården och Häcken redovisade ännu högre vinstprocent!

Den tredje tabellen visar hur lagen på undre halvan av tabellen fick för resultat mot de åtta bästa. Statistiken visar om det var något lag som presterade bättre än de övriga i dessa matcher. Här skulle då laget som kan överraska bli utpekade. Det är bra för spelet!
   
Allsv2019-UHvHjpg
Analys: Det räcker med bara nio poäng för att vara bäst som Östersund och Kalmar FF klarade av. Båda lagen vann bara en match som fyra av de övriga lagen även klarade av. Det var sex oavgjorda resultat som blev avgörande för att bli bäst i tabellen. Procenten 112763 berättar det mesta om resultaten som de åtta lagen gör när de spelat mot övre halvans lag. Det är svaga resultat som alla lag gör. Inget lag kan värderas som bra på att leverera skrällar på spelet.
Sex av lagen har förlorat 12 eller 13 matcher av 16 möjliga!

Den fjärde tabellen visar resultaten när lagen på undre halvan spelat mot varandra.

Allsv2019-UHjpg
Analys: Lite tillspetsat fixade Örebro SK med 25 poäng och Sirius med 24 poäng nytt kontrakt när de spelade mot lag på samma nivå. Även för Helsingborg och Falkenberg blev dessa matcher nyckeln till nytt kontrakt. Kalmar FF sticker verkligen ut med en vinst på hemmaplan under hela säsongen och säkrade därefter nytt kontrakt via kvalspel och vinst mot Brage.
Sedan har jag brasklappen med procenten 433225 som ligger på samma nivå som när de åtta bästa spelade mot varandra under säsongen!

Tips: Om nya säsongen 2020 fortsätter på samma sätt som senast blir det laget som tar de flesta poängen mot lagen på undre halvan som får en bra chans att bli nya mästare. Som oddsen från Svenska Spel ser ut ska det finnas en möjlighet att vinna 14 av dessa 16 matcher. Om något lag klarar av den uppgiften bör slutpoängen vara på en så hög nivå som ska räcka för att bli mästare eller att absolut vara med om guldstriden till avslutande omgången.
Den bästa möjligheten tycker jag att Malmö FF har för det gäller att vara stabilt och undvika längre formfall när spelomgångarna ligger tätt packade över tid.
Statistiken från nya säsongen har goda möjligheter att bli speciell sett till omständigheterna.
På ABC-systemet.se börjar den jakten på unik statistik 14 juni och rullar på under 30 omgångar.  


   EURO 2020 – kval   

Kvalspel till EURO 2020 – Oddsen går mot den absoluta nollpunkten!

Det går snabbt att hitta detaljer från oddsen som utmärker ligan som ska analyseras.
När det gäller kvalmatcher till EM-slutspel är inget sig likt och därför blir man lockad att gräva ner sig i statistiken.
Med facit i hand kan man konstatera att matcherna är mycket lätta att analysera och att spelbolagens odds är långt ifrån de rätta värderingarna.
Du följer allt bäst på ABC-systemet.se


Bilden (se nedan) redovisar alla resultat från kvalspelet till EURO 2020.
Den visar hur bra värderingen på oddsen varit. Jag har medvetet valt att utgå från oddsen på favoriterna som redovisas i det grå fältet till vänster. Man behöver inte räkna om dessa till procent för i det grå fältet till höger finns riktvärden för oddsen till procent.
Oddsen är indelade i tolv grupper och favoriten går att läsa av både som hemmalag eller bortalag.
Det riktiga utfallet för hemma- och bortafavoriten går att läsa av under procent och kan sedan ställas mot intervallen i den grå kolumnen till höger som motsvarar värderingen från oddsen.

Spelvägledaren: Matcher där det finns en riktigt stor favorit är ingen bristvara och man behöver knappast ta någon hänsyn till om lagen spelar hemma eller borta. Det rätta vinstutfallet ligger på samma höga nivå från kvalmatcherna till EURO 2020.
Det finns 103 matcher där oddsen varit från 1,01 till 1,25 och lågoddsaren har vunnit 99 matcher.
Här skulle spelbolagen tvingas ligga nära oddsen 1,01 till 1,02 på alla matcher för att få en bättre matchvärdering för favoriten.
Utökar vi analysen med att ta alla matcher mellan 1,01 och 1,65 finns det 163 matcher som uppfyller kravet. Favoriten har vunnit 146 och 13 har slutat oavgjort samt 4 har slutat med skrällen. Procentfördelningen blir 90–8–2. I högra kolumnen i bilden går det att läsa av när oddsen räknats om till procent. För matcher med odds från 1,01 till 1,65 motsvarar att favoritens vinstchans värderas mellan 58 till 98 procent.
Även om analysen bygger på att många favoriter slagits ihop så är avvikelsen mycket stor sett till värderingen från oddsen.
Det som även sticker ut är att de 163 matcherna på stora favoriter motsvarar 65 procent av alla kvalmatcher till EM-slutspelet.

EM-kvalmatcher till slutspel kommer tillbaka på tipskupongerna när vi närmar oss nästa stora mästerskap.
Då kan det vara bra att känna till att styrkeförhållandet mellan lagen är extremt stort som statistiken visar.
Träffsäkerheten på de stora favorittipset är rätt nio gånger av tio men utan att göra oss rika på tipskupongen!

ODDEuro-Kval2020jpg
// Leif Johansson
Twitter: LeffeGJ

   SPELVÄGLEDAREN