FOTBOLLSBOKEN

football-1406106_640jpg
    FOTBOLLSBOKEN   

När den allsvenska säsongen 2020 är avslutad finns det alltid statistik som beskriver lite mer om vad som hände under säsongen. Det är inte ovanligt att statistik upprepas till nästa säsong.

Jag börjar med att plocka ut det förhandstipset till allsvenskan 2020 som var publicerad här på bloggen strax före premiären…

Tipset Allsvenskanpng
Nu över till det allsvenska 2020!

Allsvenskan OOpng

Analys: När lagen på övre halvan spelar mot varandra är utgångsläget inför mötet att nu står ”Viktiga poäng står på spel” eller begreppet ”De är en sexpoängsmatch”. Åtta lag på övre halvan av tabellen och för de fem bästa finns en skillnad från 21 poäng för Malmö FF och 19 poäng till Mjällby. Malmö FF och Mjällby har även kvar vinstnollan på bortaspelet. De lag som har mellan 16 och 17 poäng har även två vinster borta. Sammantaget gäller en låg vinstprocent för alla lag.

Allsvenskan OUpng
Analys: I sluttabellen har Malmö FF 60 poäng och tabelltvåan Elfsborg har 51. När lagen på övre halvan spelat mot lagen på undre halvan av tabellen har MFF tagit åtta poäng fler än Elfsborg. För sex lag av åtta gäller att de haft svårt för att vinna när de spelat som klar favorit hemma. Vinstprocenten för MFF ligger högre. Det har varit många oavgjorda resultat. Se det inledande tipset (igen) inför säsongen om vad som skulle kunna få stor betydelse för utgången…
Allsvenskan UOpng
Analys: AIK har haft en stökig säsong och statistiken berättar en del om detta. Varberg har tagit 18 poäng mot lag på övre halvan som stor avvikelse till oddsvärderingen för nykomlingen. Östersund, Kalmar FF och IFK Göteborg har inte svarat för någon ”skräll” på hemmaplan och för IFK Göteborg gäller att vinstnollan är kvar efter alla 16 möten.
Allsvenskan UUpng
Analys: IFK Göteborg var det sämsta laget i den tidigare analysen men när de spelat mot lag på ”samma” nivå som egna är man bäst med 26 poäng. Här säkrade laget i princip nytt kontrakt. Det kan gälla även för Östersund från sina möten. Tabellen ger beskedet om varför Helsingborg och Falkenberg åker ur. Med elva respektive nio poäng blir det svårt att nå upp till slutmålet om ca 30 poäng som ger bra chans till nytt kontrakt. Om man inte klarar av att vinna mot lag på samma nivå som egna blir det svårt att stå som vinnare mot de bästa i serien. Det är totalt en hög andel av oavgjorda resultat i hela gruppen som kan förklaras med den "speciella" säsongen.

   EURO 2020 – kval   

Kvalspel till EURO 2020 – Oddsen går mot den absoluta nollpunkten!

Det går snabbt att hitta detaljer från oddsen som utmärker ligan som ska analyseras.
När det gäller kvalmatcher till EM-slutspel är inget sig likt och därför blir man lockad att gräva ner sig i statistiken.
Med facit i hand kan man konstatera att matcherna är mycket lätta att analysera och att spelbolagens odds är långt ifrån de rätta värderingarna.
Du följer allt bäst på ABC-systemet.se


Bilden (se nedan) redovisar alla resultat från kvalspelet till EURO 2020.
Den visar hur bra värderingen på oddsen varit. Jag har medvetet valt att utgå från oddsen på favoriterna som redovisas i det grå fältet till vänster. Man behöver inte räkna om dessa till procent för i det grå fältet till höger finns riktvärden för oddsen till procent.
Oddsen är indelade i tolv grupper och favoriten går att läsa av både som hemmalag eller bortalag.
Det riktiga utfallet för hemma- och bortafavoriten går att läsa av under procent och kan sedan ställas mot intervallen i den grå kolumnen till höger som motsvarar värderingen från oddsen.

Spelvägledaren: Matcher där det finns en riktigt stor favorit är ingen bristvara och man behöver knappast ta någon hänsyn till om lagen spelar hemma eller borta. Det rätta vinstutfallet ligger på samma höga nivå från kvalmatcherna till EURO 2020.
Det finns 103 matcher där oddsen varit från 1,01 till 1,25 och lågoddsaren har vunnit 99 matcher.
Här skulle spelbolagen tvingas ligga nära oddsen 1,01 till 1,02 på alla matcher för att få en bättre matchvärdering för favoriten.
Utökar vi analysen med att ta alla matcher mellan 1,01 och 1,65 finns det 163 matcher som uppfyller kravet. Favoriten har vunnit 146 och 13 har slutat oavgjort samt 4 har slutat med skrällen. Procentfördelningen blir 90–8–2. I högra kolumnen i bilden går det att läsa av när oddsen räknats om till procent. För matcher med odds från 1,01 till 1,65 motsvarar att favoritens vinstchans värderas mellan 58 till 98 procent.
Även om analysen bygger på att många favoriter slagits ihop så är avvikelsen mycket stor sett till värderingen från oddsen.
Det som även sticker ut är att de 163 matcherna på stora favoriter motsvarar 65 procent av alla kvalmatcher till EM-slutspelet.

EM-kvalmatcher till slutspel kommer tillbaka på tipskupongerna när vi närmar oss nästa stora mästerskap.
Då kan det vara bra att känna till att styrkeförhållandet mellan lagen är extremt stort som statistiken visar.
Träffsäkerheten på de stora favorittipset är rätt nio gånger av tio men utan att göra oss rika på tipskupongen!

ODDEuro-Kval2020jpg
// Leif Johansson
Twitter: LeffeGJ

   SPELVÄGLEDAREN