Allsvenskan – som två divisioner!

                    ABC-systemetsePNG
Det har spelats 160 av 240 matcher i Allsvenskan 2019 och det är ett bra läge att analysera matcherna från ett spelperspektiv.
Poängfördelningen mellan lagen efter 20 omgångar visar att ett tydligt streck går att dras efter IFK Norrköping som ligger på sjunde plats i tabellen.
Jag väljer att låta Elfsborg på åttonde plats att följa med så får man en övre halva av tabellen med åtta lag och en lika många lag på den undre halvan.
När lagen på den undre halvan spelat mot den övre halvan har resultaten kontrollerats och jag har inte tagit någon hänsyn till om matchen spelats hemma eller borta.
Lagen på den undre halvan är följande: Örebro SK, Östersund, Kalmar FF, Helsingborg, Sirius, Falkenberg, AFC Eskilstuna och GIF Sundsvall.

Så här har resultaten blivit i procent efter 20 omgångar.
Lagen på undre halvan av tabellen – Lagen på övre halvan av tabellen: 11–21–68.
(oavsett om matchen spelats hemma eller borta).
Lagen på undre halvan av tabellen har vunnit elva procent av alla matcher!
Om man tar hänsyn till hur ekonomin bland dessa två grupper i allsvenskan ser ut för de flesta av lagen ska även detta värderas som en beskrivning för spelstyrkan hos lagen. 

Om man nu skulle lägga till faktorerna att laget på undre halvan av tabellen spelar på bortaplan mot någon av de fyra bästa skulle det krävas en justering. Den nya matchvärderingen skulle kanske reducera vinstchansen för det sämre laget till 4–5 procent sett till underlaget.

På frågan om det går att hitta spelbolag som har en värdering på sina odds som följer denna statistik i årets allsvenska är svaret nej – de är inte ens nära med sina odds sett till procenten.

Även huvudfrågan för spelet med matchvärdering kvarstår. När man väljer att i alla lägen och oavsett liga eller tidsperspektiv utgå från att värderingen från oddsen alltid är de rätta finns det detaljer att fundera kring.

Ett spelbolag jobbar långsiktigt för att tjäna sina pengar och det är givetvis rätt.

Jag tror att spelaren även måste ha lite kortare tidsperspektiv i sin analys och värdering för att kunna plocka upp detaljer från en liga som t ex årets allsvenska har bjudit på.

– Det vore synd att missa den chansen!!

Här på ABC-systemet.se granskas odds, streck och matchvärdering över både kort och lång tid och det är så spelet fungerar.

Leif Johanssonpng

                                   SPELVAGLEDARENpng