ALLSVENSKAN

     ABC-systemet.se     

   ODDSANALYSEN    
  ALLSVENSKAN 2019  

Analysen av oddsen är ett bra verktyg för Stryktipset!

Det går snabbt att hitta detaljer från oddsen som utmärker ligan som ska analyseras.
Allt är under rörelse i varje serie under säsongen när det gäller resultat och odds.
Med den här analysmodellen följer man både seriespelet totalt och alla de lag som ingår och hur de presterar i förhållande till oddsen. Du följer allt bäst på ABC-systemet.se


Bilderna är från Allsvenskan 2019 och serien har granskats från premiären och till omgång 30 när serien avslutades.

Första bilden: Visar vilka lag som gått bättre eller sämre än sina odds och allt är uppdelat efter hemma, borta eller hemma plus borta.
Andra bilden: Visar hur bra värderingen på oddsen varit. Jag har medvetet valt att utgå från oddsen på favoriterna som redovisas i det grå fältet till vänster. Man behöver inte räkna om dessa till procent för i det grå fältet till höger finns riktvärden för oddsen till procent.
Oddsen är indelade i tolv grupper och favoriten går att läsa av både som hemmalag eller bortalag.
Det riktiga utfallet för hemma- och bortafavoriten går att läsa av under procent och kan sedan ställas mot intervallen i den grå kolumnen till höger som motsvarar värderingen från oddsen.

Två bilder är bättre än 1 000 ord!

Spelvägledaren:
 Jag väljer helt bort att analysera de lag som finns med på listan och varför de hamnat där som första bilden visar. Konstaterar endast att det är för många lag sett till värderingen från oddsen.

Vad betyder det att det finns många lag som gått bättre eller sämre än sina odds?
Det finns totalt 78 matcher där favoriten spelat med ett odds från 1,05 till 1,65 och valet gäller om favoriten spelat hemma eller borta.
Favoriterna har vunnit totalt 70 av dessa matcher, fyra har slutat oavgjort och kvar finns fyra matcher där favoriten har förlorat.
Fördelningen i procent blir 90–5–5.
Det ger ett odds på runt 1,10 på favoriterna efter ett mindre avdrag.
Jag behöver inte skriva att oddsens matchvärdering avviker kraftigt från slutresultaten.
Nivån mellan värderingen från oddsen och slutresultaten från matcherna värderas som maximalt!

Det finns totalt 92 matcher där favoriten spelat med ett odds från 2,06 till 2,75 och valet gäller om favoriten spelat hemma eller borta.
Favoriten har vunnit totalt 32 av dessa matcher, 39 matcher har slutat oavgjort och kvar finns 21 matcher där favoriten förlorat.
Fördelningen i procent blir 35–42–23.

Mellan de två grupperna med stora favoriter och de favoriter som har höga odds finns det totalt 70 matcher där favoriten vunnit 37 matcher, 17 har slutat oavgjort och kvar finns 16 matcher där favoriten har förlorat.
Fördelningen i procent blir 53–24–23.

Statistiken visar de problem som oddssättare hos spelbolagen haft med att värdera matcherna på ett bra sätt ur deras synvinkel.
Resultaten från de stora favoriterna som vunnit sina matcher i allsvenskan under 2019 och värderingen från spelbolagen som bygger på oddsen har inte mycket gemensamt.  
Analysen för Allsvenskan och Superettan under 2019 här på ABC-systemet.se visar att värderingen från oddsen för att spegla matcherna på ett bra sätt har inte varit speciellt bra. Det betyder samtidigt att de mycket väl kan ha gjort en egen vinst från de två serierna.  

Analysmodellen är bra när man söker spelvärde på kupongen för Stryktipset och man kan ställa olika ligor mot varandra för att hitta de bästa valen.
Det som är viktigt är att ta med alla matcher under säsongen från en serie.
Allsvenskan 2018 bjöd på något liknande med favoriter som vann i stor utsträckning – skillnaden är att det har förstärkts under denna säsong.
Matchvärdering i procent från oddsen är ingen garanti för att de är rätt till 100 procent!

Vad kan vi vänta oss från allsvenskan 2020?
Här väntar ett nytt avtal där lagen som är högst placerade i tabellen tar hand om de flesta miljonerna när kakan ska fördelas mellan lagen.
Det är svårt att se hur en ojämlik miljonfördelning mellan lagen ska ge en mer jämlik allsvenska och då tänker jag först på resultaten!    
Det finns många olika faktorer som påverkar en matchvärdering och det är lätt att glömma bort de ekonomiska musklerna som påverkar lagens spelstyrka.
Spelstyrkan på lagen som kommer från Superettan har absolut en stor betydelse för resultaten.
Jag utgår från att det fortsätter på den inslagna vägen från årets säsong.
Men på vilken nivå blir det?
Matchvärdering i procent från oddsen är ingen garanti för att de är rätt till 100 procent säsong efter säsong i en liga som granskas.
Mitt huvudspår i spel är att analysera både på korta och längre perioder – det ger fördelar!

Slutordet: När man under säsongen sökt efter spelvärde på kupongens matcher både till höger och vänster kan man efter att sista sparken är gjord konstatera att det handlat om fem procent. Värderingen på lagen där de rika möter de fattiga förtjänar att lyftas.
Allsvenskan blir lite av Sverige i miniatyr med storstad mot de övriga.
– ta det med en klackspark! 

// Leif Johansson

ALLSlist30jpg


ALLSodd30jpg

   SPELVÄGLEDAREN